Verkko-operaattori, virtuaalioperaattori vai palveluoperaattori? Telco-termit selitettynä

Artikkelit / Operaattoripalvelut / Yritysliittymät
mikä on virtuaalioperaattori ja palveluoperaattori

Suomessa toimii kolme verkko-operaattoria (Telia, DNA ja Elisa), jotka omistavat oman matkapuhelinverkon ja toimiluvan harjoittaa operaattoritoimintaa. Kolmen verkko-operaattorin lisäksi Suomessa on koko joukko virtuaalioperaattoreita ja palveluoperaattoreita, jotka tarjoavat operaattoripalveluita verkko-operaattorien verkoissa. Mutta mitä tarkoittavat sanat virtuaalioperaattori ja palveluoperaattori? 

Virtuaalioperaattori on yhtiö, jolla ei ole omaa radioverkkoa. Virtuaalioperaattori toimii vuokralla verkko-operaattorin verkossa, mutta hoitaa teleliikenteen operoinnin itse. Virtuaalioperaattori ostaa telepalveluita tukkuhinnoilla verkko-operaattorilta ja myy palveluita joko palveluoperaattoreille tai suoraan loppuasiakkaille.

Virtuaalioperaattorilla on hallussaan isompi osa teleratkaisuja koskevasta teknisestä paletista kuin palveluoperaattorilla, ja virtuaalioperaattori toimii markkinoilla itsenäisempänä toimijana.  

Virtuaalioperaattori toimii vuokralla verkko-operaattorin verkossa, mutta hoitaa teleliikenteen operoinnin itse.

Palveluoperaattori on yhtiö, joka vuokraa verkkopalveluita verkko-operaattorilta tai virtuaalioperaattorilta ja myy niitä edelleen loppukäyttäjälle. Palveluoperaattori eroaa virtuaalioperaattorista siten, että siltä ei vaadita yhtä suurta rahallista ja ajallista panostusta teleliiketoiminnan aloittamiseen ja ylläpitämiseen kuin virtuaalioperaattorilta.

Palveluoperaattorin ei esimerkiksi tarvitse hankkia liittymilleen omaa teleyritystunnusta, eikä se välttämättä tarvitse omaa tietojärjestelmää mobiililiittymien ylläpitämiseen, vaan tämä voi käyttää verkko- tai virtuaalioperaattorin tarjoamaa järjestelmää.  

Palveluoperaattori voi myös jättää loppuasiakkaidensa laskutuksen suurelta osin verkko- tai virtuaalioperaattorin hoidettavaksi. 

Onko Line Carrier verkko-operaattori, virtuaalioperaattori vai palveluoperaattori? 

Line Carrier on virtuaalioperaattori, eikä meillä siis ole omaa matkapuhelinverkkoa.  

Tarjoamme telepalveluita yrityksille kaikkien kolmen verkko-operaattorin matkapuhelinverkossa, ja operoimme teleliikenteen itse. Eroamme muista virtuaalioperaattoreista siten, että tarjoamme yhteyksiä Suomen kaikkiin kolmeen matkapuhelinverkkoon (Telia, DNA ja Elisa).  

Tämä mahdollistaa liittymiimme parhaan mahdollisen kuuluvuuden, sillä asiakkaamme voivat valita haluamansa kuuluvuusalueen kolmen eri verkon väliltä. Tarjoamme 4G- ja 5G-yritysliittymät kaikissa kolmessa verkossa, joustavasti ja yrityksesi tarpeisiin räätälöitynä.  

Tupla-SIM ratkaisun ansiosta voit valita myös kaksi eri verkkoa samaan puhelimeen, yhdellä puhelinnumerolla, ja näin saada aina parhaan kuuluvuuden. 

Telepalveluihimme kuuluvat myös yritys- ja palvelunumerot, IP-vaihdeliittymä, SMS Gateway massatekstiviestit sekä M2M-laiteliittymät.  

Palvelemme ainoastaan yrityksiä, eli emme myy liittymiä kuluttajille. Tutustu yritysten tarpeisiin räätälöityihin liittymiimme 

Onko virtuaali- tai palveluoperaattorien liittymissä huonompi kuuluvuus? 

Lyhyt vastaus: ei ole. Virtuaali- ja palveluoperaattorien kuuluvuus ja verkkopalvelut ovat siis yhdenmukaisia verkko-operaattorin verkossa toimivilla virtuaali- tai palveluoperaattoreilla.   

Virtuaali- ja palveluoperaattorien kuuluvuus ja verkkopalvelut ovat siis yhdenmukaisia verkko-operaattorin verkossa toimivilla virtuaali- tai palveluoperaattoreilla.  

Verkkopalveluita, joihin luetaan 2-5G-verkon palvelut ei saa priorisoida operaattoreiden välillä. Ainoat liittymät, joissa priorisointi on sallittua, ovat nopeimmat dataliittymät, ja niissäkin priorisointi tapahtuu yhdenvertaisesti eri virtuaali- ja palveluoperaattorien välillä.   

Lue artikkelimme Matkapuhelinverkon palvelut, niin saat tietää lisää operaattoreiden eroista. 

Miksi ostaisin liittymät virtuaalioperaattorilta? 

Virtuaalioperaattorin asiakkuus ei heikennä verkkopalveluiden kuuluvuutta tai laatua, eikä korota liittymien hintaa verkko-operaattoreihin verrattuna. Sen sijaan se voi tuoda mukanaan monia houkuttelevia etuja. 

Pienempi teleoperaattori voi tarjota asiakkailleen muun muassa: 

  • Yksilöllisesti räätälöityjä teleratkaisuja 
  • Tiettyihin tarpeisiin erikoistunutta osaamista 
  • Henkilökohtaisempaa asiakaspalvelua 
  • Joustavuutta sopimus- ja laskutusratkaisujen suhteen 

Line Carrierin palvelut on räätälöity nimenomaan yritysten tarpeisiin ja olemme erikoistuneet kehittämään asiakkaidemme asiakaspalvelua. 

Lue artikkelimme 5 syytä valita pienempi operaattori, niin saat tietää lisää pienemmän operaattorin asiakkuudesta.  

Puhelinliittymät hakusessa? Lataa opas!

Moni miettii, mitä kaikkea yritysliittymien kilpailutuksessa pitäisi muistaa. Olemme koonneet yksiin kansiin kaikki tärkeimmät vinkit yritysliittymien kilpailutukseen helppoon pdf-muotoiseen oppaaseen.

Älä kilpailuta, ennen kuin tiedät mitä tarvitset. Lataa opas ilmaiseksi alla olevasta linkistä: 

Lue lisää artikkeleita