Matkapuhelinverkon palvelut – Onko operaattoreilla yhdenvertainen kuuluvuus?

Artikkelit / Operaattoripalvelut / Yritysliittymät
matkapuhelinverkon palvelut kuvituskuva

Suomessa toimii kolmen verkko-operaattorin lisäksi kourallinen virtuaali- ja palveluoperaattoreita, jotka tarjoavat palveluita DNA:n, Telian ja Elisan verkoissa. Line Carrier on yksi näistä palveluoperaattoreista. 

Moni on kysynyt, onko operaattoreilla yhdenvertainen kuuluvuus, vai onko palveluoperaattorien tarjonta kuuluvuudeltaan heikompaa kuin verkko-operaattorien. Tässä artikkelissa Line Carrierin kumppanuusjohtaja Tero Niskanen murtaa myytit näihin kysymyksiin liittyen.  

Verkko-operaattorit ja matkapuhelinverkon palvelut 

Suomessa toimii kolme verkko-operaattoria (DNA, Elisa ja Telia), joilla on lakisääteinen velvollisuus tarjota yhdenmukaisia matkapuhelinverkon palveluita virtuaali- ja palveluoperaattoreille. Näitä virtuaali- ja palveluoperaattoreita ovat edellämainittujen omat palveluoperaattorit, DNA:n verkossa toimiva MOI, Line Carrier ja moni muu.  

Verkkopalveluita joihin luetaan 2-5G verkon palvelut ei saa priorisoida operaattoreiden välillä. Ainoat liittymät, joissa priorisointi on sallittua, ovat nopeimmat dataliittymät, ja niissäkin priorisointi tapahtuu yhdenvertaisesti eri virtuaali- ja palveluoperaattorien välillä.  

Kuuluvuus ja verkkopalvelut ovat siis yhdenmukaisia verkko-operaattorin verkossa toimivilla virtuaali- tai palveluoperaattoreilla.  

Kuuluvuus ja verkkopalvelut ovat siis yhdenmukaisia verkko-operaattorin verkossa toimivilla virtuaali- tai palveluoperaattoreilla.  

Kysymys yhdenvertaisesta kuuluvuudesta on varsin yleinen ja mahdoton todentaa aukottomasti ilman verkon mittaamisen työkaluja, joilla varmistetaan vertailun yhdenmukaisuus. Esimerkkinä kaksi vierekkäistä samoja palveluita käyttävää samanmallista puhelinta eivät välttämättä ole kiinni samassa tukiasemassa.  

Olemme tehneet asiakkaiden pyynnöstä laajoja testejä, joissa on verrattu verkko-operaattorin palveluoperaattorin liittymää meidän vastaavaan liittymäämme. Eroja nopeudessa ja kuuluvuudessa on aina ollut tasapuolisesti johtuen matkapuhelinverkon tavasta hallita tukiasemia ja niiden alueilla olevia puhelimia. 

Olemme tehneet asiakkaiden pyynnöstä laajoja testejä, joissa on verrattu verkko-operaattorin palveluoperaattorin liittymää meidän vastaavaan liittymäämme.

Eroja verkon palveluissa syntyy uusien palveluiden, esimerkiksi VoLTE:n, käyttöönoton aikataulujen takia, koska palvelut rakennetaan ja testataan aina ensimmäisenä verkko-operaattoreiden omilla palveluoperaattoreilla.  VoLTE on hyvä esimerkki palvelusta, jossa aikatauluissa on ollut merkittäviä eroja verkko-operaattoreiden sekä kuluttaja- ja yritysliittymien välillä.  

Palvelu saatiin nopeasti toimimaan hyvin kuluttaja-asiakkailla, joilla ei ole käytössä mobiilivaihdetta tai muuta palvelua, jossa puhelut kierrätetään vaihderatkaisun tai muun lisäarvopalvelua tuottavan järjestelmän kautta. Johtuen verkko-operaattorien järjestelmätoimittajien erityyppisistä toteutustavoista on käynnistysprojektien aikauluissa ollut myös eroja verkko-operaattoreiden kesken. VoLTE saadaan tuotantoon DNA:n ja Telian verkkoon tämän vuoden loppuun mennessä.  

3G-verkon alasajo 

Verkko-operaattorit ovat yhteisesti ilmoittaneet 3G-verkon alasajosta ja sen käytössä olevien taajuuksien käyttämisestä 5G-verkossa.  

Verkon muutostyöt ovat jo käynnissä ja jos katsoo operaattoreiden huoltotyöilmoituksia, niin niitä on erittäin paljon. Muutos on aiheuttanut paljon tilanteita, joissa verkon kuuluvuus on muuttunut kun tukiasemia tai niiden suuntauksia on muutettu. Voidaan siis sanoa, että tämän ja ensi vuoden aikana verkko elää merkittävästi.  

Voidaan siis sanoa, että tämän ja ensi vuoden aikana verkko elää merkittävästi.  

Monissa maissa muutostyö on jo paljon pidemmällä ja tuo haasteita roaming-palveluihin. Esimerkkinä Yhdysvallat, jossa verkot on rakennettu kaupallisen tarpeen mukaan, eikä maantieteellisen peiton mukaan kuten Suomessa. Käyttäjälle tämä näkyy esimerkiksi mobiilidatassa: jos 4G- tai 5G-verkkoa ei ole saatavilla, on ainoa jäljellä oleva verkko 2G-verkko. Suomalaisilla verkko-operaattoreilla on onneksi useampia roaming-kumppaneita, mutta käyttäjältä niiden tehokas hyödyntäminen voi vaatia verkon manuaalista valintaa, mikä on yleensä piilotettu syvälle puhelimen valikoihin.  

Lue myös artikkeli 3G-verkon alasajo etenee – tätä se tarkoittaa matkapuhelinverkon käyttäjille

VoLTE-palvelu 

VoLTE (Voice over LTE) eli puheen kuljettaminen 4G-verkossa on tärkeä palvelu parantamaan loppukäyttäjien kokemaa palvelun laatua. Esimerkkinä nettiyhteyden jakaminen kännykästä tietokoneelle on aikaisemmin tarkoittanut samanaikaisen puhelun saapuessa nettiyhteyden tippumista 2G- tai 3G-verkkoon. Syy tähän ollut puheen kuljettaminen vain 2G- ja 3G-verkossa ja puhelimen kyky käyttää vain yhtä verkkoa.  

VoLTE siis tuo puheen 4G-verkkoon, eikä datan nopeus enää laske puhelun ollessa päällä. Sama parannus pätee myös puheluihin, joissa 4G laajentaa käytettävissä olevia verkkoja kotimaassa sekä ulkomailla. 

Line Carrier tarjoaa monipuolisia liittymiä ja muita teleoperaattoripalveluita yrityksille. Lue lisää palveluistamme:

Lue lisää operaattoripalveluista