Matkapuhelinverkko kehittyy – Mitä Suomen mobiiliverkossa tapahtuu vuonna 2023? 

Artikkelit / Operaattoripalvelut / Yritysliittymät
Mobiiliverkon muutostyöt 2023

Uusi vuosi, uudet kujeet – myös mobiiliverkossa! Matkapuhelinverkkoa kehitetään jatkuvasti entistä paremmaksi. Uudet teknologiat tekevät verkon käytöstä nopeampaa, helpottavat digipalveluissa asiointia ja parantavat tietoturvaa.  

Tässä artikkelissa kerromme, miten Suomen matkapuhelinverkkoa tullaan kehittämään vuoden 2023 aikana.  

5G-verkko laajenee vuonna 2023 

5G-verkon kuuluvuusalue laajenee, kun Suomeen rakennetaan uusia tukiasemia. Tämä tarkoittaa, että jatkossa entistä useampi mobiiliverkon käyttäjä pääsee nauttimaan nopeista 5G-yhteyksistä. 

Jatkossa entistä useampi mobiiliverkon käyttäjä pääsee nauttimaan nopeista 5G-yhteyksistä. 

5G-verkossa on hyötyjä vanhaan neljännen sukupolven mobiiliverkkoon verrattuna. Se esimerkiksi parantaa datansiirtonopeutta ja sillä on suurempi kapasiteetti, eli verkkoon mahtuu enemmän käyttäjiä ilman että sen nopeus heikkenee. Lue artikkelimme Usein kysyttyjä kysymyksiä 5G:stä, niin saat tietää lisää.  

VoLTE-teknologia yleistyy 

VoLTE eli Voice over LTE tarkoittaa laajakaistapuheluita 4G-verkossa. VoLTE:lla puhelut kulkevat 4G-verkon välityksellä aiemman 3G:n tai GSM:n sijasta. 

VoLTE mahdollistaa paremman äänenlaadun ja nopeammat kytkeytymisajat. Se myös kuluttaa vähemmän mobiililaitteen akkua kuin muut verkon kautta kulkevat VoIP-puhelut (esimerkiksi pikaviestisovellusten puhelut). Tavalliselle matkapuhelimen käyttäjälle VoLTE ei näy radikaalina muutoksena, mutta se parantaa puheluliikenteen laatua ja nopeutta.  

3G-verkon lakkauttaminen etenee 

3G-verkon alasajosta on puhuttu pitkään, ja vuonna 2023 se vihdoin tapahtuu. Sekä Telia, Elisa että DNA ovat ilmoittaneet, että niiden 3G-verkko ajetaan alas vuoden 2023 loppuun mennessä. Verkon alasajo ei edellytä mobiiliverkon käyttäjiltä toimenpiteitä, ellei käytössä ole vielä vanhoja 3G-verkkoa käyttäviä laitteita.  

Lue artikkelimme 3G-verkon alasajo etenee – tätä se tarkoittaa matkapuhelinverkon käyttäjille niin saat tietää lisää. 

Uusi turvallisempi mobiilivarmenne  

Teleoperaattorien tarjoama mobiilivarmennepalvelu uudistuu vuoden 2023 aikana. Mobiilivarmennetta voi nykymuodossaan käyttää vahvana tunnistautumisena esimerkiksi julkishallinnon digipalveluissa.  

Mobiilivarmenteen käyttömahdollisuudet laajenevat.

Mobiilivarmenteen käyttömahdollisuudet laajenevat. Uutta on, että sitä voi tulevaisuudessa käyttää myös yleiskäyttöisenä tunnistusvälineenä palveluissa, joissa riittää henkilön todentaminen käyttäjätilin haltijaksi ilman henkilötunnusta. Käyttäjä tunnistetaan omalla puhelinnumerolla ja kasvoilla, sormenjäljellä tai tunnusluvulla. 

Uusi mobiilivarmenne tekee sähköisissä palveluissa asioinnista helpompaa ja turvallisempaa. Se vähentää tarvetta erilaisille salasanoille ja vaikeuttaa tietojenkalastelua. Mobiilivarmenne on luotettava, sillä sen avulla sähköisiin palveluihin voi tunnistautua ilman pankkitunnuksia.  

Line Carrier on Suomen ainoa operaattori kaikissa kolmessa verkossa 

Myös vuonna 2023 saat näppärät ja ketterät yritysliittymät 4G- ja 5G-verkkoon Line Carrierilta jopa 1000 Mbit nopeudella.

Olemme virtuaalioperaattori, jolta saat liittymät kaikkiin kolmeen mobiiliverkkoon (Telia, DNA ja Elisa) yhdeltä luukulta, helposti yhdellä sopimuksella ja laskulla. Olemme erikoistuneet yritysten tarpeisiin ja toteutamme mielellämme juuri sinun yrityksesi tarpeisiin sopivan kuuluvuusratkaisun.

Yritysliittymien kilpailutus – Lataa ilmainen opas

Olemme koonneet yksiin kansiin kaikki tärkeimmät vinkit yritysliittymien kilpailutukseen. Lataa opas, niin tiedät mitä kilpailutat ja mitä kilpailutuksessa täytyy ottaa huomioon.

Löydät oppaasta muun muassa kätevän muistilistan kilpailutuksessa muistettavista asioista, tärkeimpien termien selitykset, apua operaattorien vertailuun sekä vinkkejä liittymien kustannusten hillitsemiseen.   

Lataa opas ilmaiseksi alla olevasta linkistä: 

Lue lisää artikkeleita