3G-verkon alasajo etenee – tätä se tarkoittaa matkapuhelinverkon käyttäjille

Artikkelit / Yritysliittymät
3G Verkon alasajo

Mobiiliyhteyksien viides sukupolvi eli 5G-verkko valtaa tasaiseen tahtiin alaa. Samalla noin 20 vuotta vanhan 3G-verkon alasajoa puuhataan kovaa vauhtia.

3G-verkko poistuu Suomessa käytöstä ensi vuonna. Sekä Telia, Elisa että DNA ovat ilmoittaneet, että niiden 3G-verkko ajetaan alas vuoden 2023 loppuun mennessä.

Pääosin verkon alasajo ei edellytä mobiiliverkon käyttäjiltä toimenpiteitä. Tässä jutussa kerromme, mitä 3G-verkon alasajon myötä tulee tapahtumaan.

Lue myös blogimme Usein kysyttyjä kysymyksiä 5G:stä, niin saat tietää kaiken tarvittavan 5G-verkosta!

Mitä 3G-verkon alasajo tarkoittaa?

Suomessa 3G-verkkoa voi siis käyttää vielä jonkin aikaa, kunnes 3G-yhteydet lakkaavat toimimasta. Kun 3G-verkko vuoden 2023 loppupuolella lakkaa toimimasta, siirtyvät 3G-verkossa olevat laitteet käyttämään 2G-verkkoa. Samalla käytössä olleita taajuuksia vapautuu modernimpien teknologioiden käyttöön.

Suomessa 3G-verkkoa voi siis käyttää vielä jonkin aikaa, kunnes 3G-yhteydet lakkaavat toimimasta.

Tällä hetkellä Suomessa on edelleen katvealueita, joilla 4G- tai 5G-yhteydet toimivat melko huonosti. Sen vuoksi operaattorit ovat lupautuneet laajentamaan modernimpien verkkojen kapasiteettia kattamaan nämä alueet ennen kuin 3G-yhteydet lakkaavat toimimasta.

Puhelimien lisäksi myös jotkut verkkoon kytketyt laitteet kuten riistakamerat, maksupäätteet ja valvontakamerat käyttävät 3G-verkkoa. Nämä laitteet alkavat kuitenkin olla pian jo melko vanhentuneita, ja niiden käyttöikä saattaa muutenkin olla tulossa päätökseensä.

3G-verkon alasajo ulkomailla vaikuttaa yhteyksiin matkustaessa

Verkon toimimattomuus voi olla jo todellisuutta ulkomaille matkustaessa, sillä monissa maissa 3G:n alasajo on jo Suomea pidemmällä.

Yli kymmenessä maassa 3G-verkko on jo suljettu tai ollaan sulkemassa tänä vuonna. Näitä maita ovat muun muassa Norja, Tanska, Iso-Britannia, Saksa, Hollanti, Italia, Portugali, Kroatia ja Kreikka.

Monessa maassa on edelleen käytössä joko vanha GSM-verkko tai 3G. Joissain maissa 3G-puhelimen käyttäjä voi siis soittaa edelleen puheluita GSM-verkossa, mutta ei pysty käyttämään internetiä puhelimellaan.

Korkea aika päivittää puhelin

Vanhat 3G-verkkoa käyttävät mobiililaitteet eivät voi käyttää modernimpaa 4G- tai 5G-verkkoa. Siksi puhelimen päivittäminen uudempaan malliin tulee ajankohtaiseksi viimeistään vuoden 2023 lopussa, kun 3G-yhteyksien toiminta lakkaa.

Jos ei ole varma mitä verkkoa oma puhelin käyttää, voi asian helposti tarkistaa puhelimen signaalikuvakkeesta puhelimen ruudun yläreunasta. Kuvakkeessa lukee 3G, 4G tai 5G riippuen siitä, missä verkossa puhelin sillä hetkellä on. Asian voi tarkistaa myös puhelimen ohjekirjasta tai puhelimen mallin nimellä valmistajan verkkosivuilta.

3G-verkon alasajo ei ole ainoa syy päivittää matkapuhelin uudempaan malliin.

3G-verkon alasajo ei ole ainoa syy päivittää matkapuhelin uudempaan malliin.

Vanhentuneisiin laitteisiin ei enää saa käyttöjärjestelmä- ja tietoturvapäivityksiä, ja sen vuoksi vanha älypuhelin voi olla tietoturvariski. Sekä yritysten että kuluttajien kannattaa siis huolehtia siitä, että käytössä olevat laitteet ovat ajan tasalla ja niihin on asennettu kaikki viimeisimmät käyttöjärjestelmäpäivitykset.

4G- ja 5G-yritysliittymät kaikkiin kolmeen verkkoon

Kaipaavatko yritysliittymäsi päivitystä? Line Carrier on Suomen ainoa operaattori, joka toimii kaikissa kolmessa verkossa.

Voit hankkia meiltä 4G- ja 5G-yhteydet jopa 1000 Mbps nopeuksilla ja valikoida työntekijäkohtaisesti parhaiten sopivat liittymät. Voit varmistaa kaikille työntekijöille parhaan mahdollisen kuuluvuuden kolmessa verkossa, vain yhdellä laskulla.

Lue lisää ja tutustu liittymäpaketteihin:

Lue lisää artikkeleita yritysliittymistä