Usein kysyttyjä kysymyksiä 5G:stä

Artikkelit / Yritysliittymät
Usein kysyttyjä kysymyksiä 5G 4G

5G-verkko valtaa Suomea tasaiseen tahtiin. Yhä useampi valitsee 5G-liittymän puhelimeen ja kotiin. 

Sitä mainostetaan paljon, mutta harva tietää kovin tarkkaan, mistä tässä uudessa teknologiassa on kysymys. Miten se eroaa 4G:stä? Mitkä ovat 5G:n hyödyt? Kannattaako sellainen hankkia? Onko se tarpeellinen yrityskäytössä?  

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastataan lyhyesti ja ytimekkäästi tässä artikkelissa.   

Line Carrier on ketterä yritysten operaattori. Kiinnostaako yritysliittymät?

Mikä on 5G? 

5G on lyhenne sanoista fifth generation, eli viides sukupolvi. Se tarkoittaa viidennen sukupolven datayhteyttä mobiiliteknologiassa.  

5G:n edeltäjä on Suomessa nykyisin hyvin laajasti käytössä oleva 4G eli neljännen sukupolven verkko. Sitä taas edelsi 3G-verkko, jota parhaillaan ollaan ajamassa alas. 

5G-verkko toimii rinnakkain 4G-verkon kanssa. Mikäli 5G-verkko ei syystä tai toisesta toimi, voivat puhelimet käyttää siis vaihtoehtoisesti myös 4G-yhteyttä.  

5G-verkko toimii rinnakkain 4G-verkon kanssa. Mikäli 5G-verkko ei syystä tai toisesta toimi, voivat puhelimet käyttää siis vaihtoehtoisesti myös 4G-yhteyttä.  

Miten 5G eroaa 4G:stä? 

Tavalliselle matkapuhelimen käyttäjälle 4G:n ja 5G:n erot eivät ole kovin ilmeisiä, vaan 4G-nopeudet riittävät useimpien kuluttaja- ja yrityskäyttäjien tarpeisiin. Verkoilla on kuitenkin eroja. 

  • Datansiirtonopeus: 5G mahdollistaa noin kymmenkertaisen datansiirtonopeuden edeltäjäänsä verrattuna: nopeus kasvaa nykyisestä noin 100 megabitistä sekunnissa 1 gigabittiin sekunnissa.  
  • Verkon kapasiteetti: 5G-verkon kapasiteetti on 4G-verkkoa suurempi, eli siihen voidaan yhdistää merkittävästi verkkoa enemmän laitteita ilman että verkon suorituskyky heikkenee. Tavalliselle kuluttajalle verkon kapasiteetti näkyy esimerkiksi suurissa tapahtumissa, joissa puhelimen yhteydet takkuilevat, kun niin moni puhelin yrittää yhdistyä verkkoon samassa paikassa samanaikaisesti.  
  • Hinta: Asiakkaalle näkyvä ero on totta kai myös liittymien hinnoissa. Tällä hetkellä 4G-liittymät ovat jonkin verran halvempia kuin 5G-liittymät. Myös 4G-puhelimet ovat keskimäärin edullisempia kuin 5G-yhteensopivat laitteet.  
  • Verkon kuuluvuusalueet: Vielä toistaiseksi 5G:n ja 4G:n merkittävä ero on myös niiden kattavuudessa. 4G-verkko kattaa lähestulkoon koko Suomen, mutta 5G:tä pääsee käyttämään lähinnä tiiviisti asutuilla kaupunkialueilla.  

Mitkä ovat sen hyödyt? 

5G-verkon nopeus, viiveettömyys ja suuri kapasiteetti tuovat monia hyötyjä.  

  • Tehokkuus: Verkko mahdollistaa erittäin nopean datansiirron. Voit ladata suuria tiedostoja hyvin nopeasti, pelata online-pelejä ilman viivettä tai katsoa 4K- tai 8K-videokuvaa ilman häiriöitä.  
  • Katkeamaton datansiirto: Arkipäiväiselle käyttäjälle yksi selkeistä eroista on se, että 5G-liittymä mahdollistaa datansiirron ja puhelut samanaikaisesti. Aiemmin puhelun saaminen katkaisi datansiirron mobiililiittymässä, mutta 5G poistaa tämän ongelman.  
  • Teollisuus ja IoT: Verkon suuri kapasiteetti mahdollistaa muun muassa IoT- eli esineiden internetin laitteiden yhdistämisen verkkoon entistä laajemmassa mittakaavassa. Pitkällä tähtäimellä tämä mahdollistaa esimerkiksi ajoneuvojen, langattomien valvontalaitteiden ja teollisuusautomaation kehityksen. 

Mitkä ovat sen heikot kohdat? 

Yksi 5G:n heikoista kohdista on tukiasemien kantama. 5G-teknologian käyttämillä taajuuksilla on lyhyempi kantama, joten verkko tarvitsee tukiasemien pystyttämistä entistä lähemmäs toisiaan. Tämä hidastaa verkon laajenemista etenkin harvaan asutuille alueille.  

Yksi 5G:n heikoista kohdista on tukiasemien kantama.

Missä 5G:tä voi käyttää? 

Ensimmäinen 5G-tukiasema rakennettiin Suomeen vuonna 2018, ja verkkoa on laajennettu siitä lähtien. Tällä hetkellä 5G-verkko ei vielä kata koko Suomea, vaan toimii pääosin kaupunkialueilla.  

Verkon kattavuuden voi helposti tarkistaa operaattoreiden verkkosivuilta löytyvistä kuuluvuuskartoista.  

Kannattaako minun hankkia 5G-liittymä? 

5G-liittymä vaatii toimiakseen kaksi asiaa: 

  • 5G-yhteensopivan laitteen kuten puhelimen, tabletin tai tietokoneen 
  • Verkon kantaman sisällä olemisen 

5G-liittymää on siis turha hankkia, mikäli verkko ei vielä kata omaa asuinaluetta. Tällöin joudut maksamaan 5G:stä korkeampaa hintaa, vaikka käytännössä käytät 4G-verkkoa.  

Mikäli kohtuullinen hinnoittelu on sinulle tärkeää mobiililiittymissä, on 4G-yhteys edelleen järkevä valinta. 4G-verkko kattaa lähestulkoon koko Suomen, toimii erinomaisesti niin peruskäyttöön kuin pelaamiseenkin, eikä vaadi toimiakseen viimeisintä puhelin- tai tietokonemallia.  

Onko 5G-liittymistä hyötyä yrityskäytössä? 

Yritysten työntekijä- ja toimistokäytössä käytetään melko harvoin massiivisia määriä puheluita tai dataa, eikä keskimääräinen työntekijä yleensä tarvitse kovin tehokkaita yhteyksiä. Yleensä alle 10 % yrityksen käyttäjistä käyttää 90 % kaikesta käytetystä datasta.  

Useimmille yrityksille 4G on toistaiseksi se sopivin ja kustannustehokkain ratkaisu. 50–100 Mbps 4G-verkko riittää mainiosti useimpien yritysten peruskäyttöön myös jaettuihin toimistoyhteyksiin.  

Etenkin liikkuvassa työssä 4G on varma valinta, sillä sen peittoalue on merkittävästi parempi.  

Lopetetaanko 4G-verkko nyt kun 5G on tulossa? 

5G ei tule korvaamaan 4G-verkkoa vielä pitkään aikaan, eli 4G-verkon käyttäjät voivat jatkaa elämäänsä ilman huolta.  

Teknologiat eivät sulje toisiaan pois, vaan molempien verkkojen kehittäminen helpottaa molempien verkkojen käyttäjien elämää. 4G-verkon kehittämistä jatketaan samanaikaisesti 5G-verkon kanssa. Kehittyneempien tukiasemien rakentaminen synnyttää kattavamman ja nopeamman kaistan myös 4G-verkkoon.  

Yritysliittymät kaikkiin verkkoihin 

Kaikki kolme suurta operaattoria tarjoavat 5G-yhteyksiä, mutta Line Carrier on ainoa yritysten operaattori, joka tarjoaa yhteydet kaikkiin kolmeen verkkoon yhdeltä luukulta. Voit valita verkon parhaan kuuluvuuden mukaan jopa 1000 Mbps -nopeudella.  

Lue lisää yritysliittymistä