Mikä on VoLTE? – Uusi teknologia puhelinliittymissä

Artikkelit / Operaattoripalvelut / Yritysliittymät
VoLTE - mikä se on ja mitä hyötyä siitä on

VoLTE (Voice over LTE) on teknologia, joka mahdollistaa puheluiden siirron 4G -verkon kautta. Tavalliselle kännykän käyttäjälle VoLTE on saattanut tulla tutuksi siten, että puhelimen ruudun ylälaidassa saattaa lukea ”VoLTE” 4G:n tai 5G:n sijasta. Mikä on VoLTE ja mitä hyötyä siitä on?

Aikaisemmin äänipuhelut hoidettiin pääasiassa 2G- ja 3G-verkkojen kautta, mutta LTE-verkon yleistyminen ja sen tarjoamat nopeudet ja suorituskyky ovat mahdollistaneet myös puheluiden siirtämisen uudemmalle verkkoteknologialle.

Perinteiset puhelut ja VoLTE-puhelut eroavat toisistaan siinä, miten ääni siirretään verkon kautta.

Perinteiset puhelut ja VoLTE-puhelut eroavat toisistaan siinä, miten ääni siirretään verkon kautta. Perinteisissä puheluissa ääni muutetaan analogiseksi signaaliksi, joka siirretään 2G- tai 3G-verkon kautta. VoLTE-puheluissa sen sijaan ääni paketoidaan digitaaliseen muotoon ja siirretään 4G LTE -paketteina. Tämä tarkoittaa, että puhelut hyödyntävät samaa IP-pohjaista protokollaa kuin muutkin datasiirrot LTE-verkossa.

VoLTE:n hyötyjä

Puheen laatu: VoLTE-puhelut tarjoavat selkeämmän ja puhtaamman äänenlaadun verrattuna vanhempiin puheluteknologioihin.

Nopeampi puheluiden kytkeytymisaika: VoLTE-mahdollistaa nopeamman kytkeytymisajan, koska se ei vaadi siirtymistä eri verkkotyyppien välillä.

Nopeampi tiedonsiirto: VoLTE-puhelut hyödyntävät LTE-verkon nopeutta, mikä mahdollistaa paremman äänen ja videon suoratoiston sekä muita multimediaominaisuuksia puhelun aikana. Ilman VoLTE:a puhelin siirtyy käyttämään 2G- tai 3G-verkkoa puhelun ajaksi, jolloin tiedonsiirtonopeus voi heikentyä.

VoLTE -yhteensopivuus puhelimissa

Useimmat uudet älypuhelimet ovat yhteensopivia VoLTE:n kanssa, ja operaattorit laajentavat jatkuvasti VoLTE-verkkojensa kattavuutta. Tavalliselle käyttäjälle VoLTE tarjoaa entistä paremman äänenlaadun, nopeammat yhteydet ja tehokkaamman datankäytön. Tulevaisuudessa VoLTE tulee yleistymään, kun 4G LTE -verkot jatkavat kehittymistään ja 5G-verkot alkavat laajentua.

Samalla 3G-verkkoa alasajetaan Suomessa ja ulkomailla. Lue myös 3G-verkon alasajo etenee – tätä se tarkoittaa matkapuhelinverkon käyttäjille.

Line Carrier tarjoaa puhelinliittymät yrityksille kolmeen verkkoon. Tutustu liittymiin!

Lue myös nämä artikkelit