Uusi määräys estämään SMS-huijauksia – Organisaatiot voivat hakea suojaa lähettäjätunnuksilleen 9.11.2023 alkaen

Tiedotteet
Sms Huijausten Esto Määräys

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja teleoperaattorit ovat kehittäneet keinoja estää tekstiviestihuijauksia, jotka tapahtuvat organisaatioiden nimissä.

Uuden määräyksen myötä organisaatiot voivat nyt suojata oman lähettäjätunnuksensa (SMS Sender ID). Kun lähettäjätahon tunnus on vahvistettu aidoksi, viestin vastaanottaja voi olla varma viestin aitoudesta.

Viime vuosina matkapuhelinkäyttäjien huijaaminen toisen tahon nimissä ja tekstiviestien lähettäjätiedon väärentäminen ovat muodostuneet merkittäväksi ongelmaksi. Useimmat suomalaiset matkapuhelinkäyttäjät ovat saaneet näitä väärennettyjä viestejä puhelimiinsa erilaisten yritysten ja julkisten tahojen nimissä. Huijaukset pyrkivät tavoittelemaan rikoshyötyä esimerkiksi varastamalla vastaanottajan henkilötietoja tai pankkitietoja.

Lähettäjätunnuksen suojaaminen ei täysin poista tietoverkkorikosten uhkaa, mutta se on keskeinen keino, jolla pyritään rajoittamaan tekstiviestihuijauksia.

Organisaatiot voivat suojata käyttämänsä lähettäjätunnukset tietyin reunaehtojen puitteissa määräyksen avulla. Tällöin kukaan muu ei voi käyttää samaa tunnusta Suomessa. Lähettäjätunnusten suojaamista varten organisaatioiden tulee tehdä hakemus Traficomin verkkosivuilla olevalla lomakkeella. Tarkemmat ohjeet löytyvät Traficomin sivuilta tästä linkistä.

Traficom kehottaa organisaatioita suojaamaan lähettäjätunnuksensa mahdollisimman pian. 9.11.2023 voimaantuleva määräys rajoittaa rikollisten mahdollisuuksia väärentää tekstiviestin vastaanottajalle näkyvää lähettäjätietoa.

Line Carrierin asiakastuki palvelee: